Erasmus beszámoló | Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium
Kezdőlap  /  Erasmus beszámoló | Magyar - Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

Erasmus beszámoló

Child Education 0 comment

Utazás Németországba 2019. november 3-9.

Erasmus+ Drama-Based Teaching, Conflict Prevention and Critical Thinking

(2018-1-ES01-KA229-051135) projekt

 

 

2018-2020 között zajló 4 partnerintézménnyel közös Erasmus+ projektünk újabb állomásához érkezett.

2019. november 4-én 8 diákkal kezdtük meg a drámatechnika konfliktus-kezelésben való alkalmazását célzó tevékenységet egy spanyol-belga-német-magyar nemzetközi csapatban Heusenstammban, Németországban. A témánk a kulturális sokszínűség, különbözőség. A projektnek a Frankfurt közelében található 1200 fős diáksereggel és 90 fős tanári karral rendelkező Adolf-Reichwein Gymnasium adott helyet.

Az első napot a hivatalos megnyitóval kezdtük, ahol Siegfried Ritter igazgató úr üdvözlő szavai után megnéztük a diákok által készített rövid bemutatkozó filmeket, amelyek városukat, iskolájukat valamint nemzeti kulturális örökségüket érintették. Ezt követően hagyományosan a vendéglátó ország egy a kultúrája szerves részét képező irodalmi mű színházi átiratát mutatja be. Egy 19. századi frankfurti orvos-pszichológus gyermekeknek írt tanmeséit, intelmeit dolgozta fel a német csapat modern köntösben újragondolva. Még aznap délután megtörtént a héten feldolgozandó téma történetekké alakítása, illetve a társaság 3 színjátszó csapatra bontása. A véglegesített történetet, problémát ezek a csapatok a hét folyamán dolgozták fel adott drámatechnikai módszerrel.

A 2. nap délelőttjén munkanap volt az iskolában bemelegítő gyakorlatokkal, majd csoportos próbákkal. Az invisible theatre szabadtéri gyakorlása után, másnap már élesben készültek a felvételek a vasútállomáson. Délután idegenvezetővel ismerkedtünk Frankfurt óvárosával. A városnézés után az English Theatre-ben a Sweeny Todd - Demon Barber of Fleet Street c. musicalt láthattuk egy brit társulat fantasztikus előadásában.

A 3. nap első része is próbákkal és videófelvételek készítésével telt, majd diákjaink a vendéglátóik tanóráit látogathatták meg. Ezzel párhuzamosan tanáraik tréningeken, workshopokon vettek részt olyan a projekthez kapcsolódó témakörökben, mint pl. videókészítés és -editálás. Ezt a délután során kirándulás követte a közeli fagerendás házairól híres Seligenstadtba, majd az iskolában közös pizzázásnak és fergeteges disconak lehettünk részesei német diákok szervezésében.

A csütörtöki hagyományos kiránduláson Heidelbergbe látogattunk, és jártuk be a város híres egyetemét, egyetemi könyvtárát, valamint fellegvárát, így ismerkedtünk Németország kulturális örökségének egy régi korokat idéző szeletével.

A héten közösen készített "termékeinket" a pénteki zárónapon mutattuk be. 3 csoportban készült 3 előadás a kulturális különbségek témakörében, melyek közül egyik egy hagyományos színdarab (forum theatre), a másik az ún. láthatatlan színház (invisible theatre) és a harmadik az életképek (image theatre) voltak. Diákjaink nagy lelkesedéssel és lélekjelenléttel, konstruktívan vettek részt mindegyikben. A nap hátralévő részében szabadprogram (korcsolyázás, városnézés, vásárlás, szülinapi buli stb.) keretében a vendéglátó családokkal tanárokkal töltöttük az időt és búcsúztunk el Frankfurttól.

 

Simon Orsolya (projektkoordinátor)


Tags:
 
 
 
  
 
 
 

Események

h k s c p s v
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
30 éves jubileum30 éve embléma

 

Keresés a honlapon

Keresés űrlap

Nyelvválasztás

Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium

8220 Balatonalmádi,
Rákóczi Ferenc u. 39

+36 88 594-340
+36 30 811-3945

Fenntartó elérhetősége

Veszprémi Tankerületi Központ
http://kk.gov.hu/elerhetoseg-vesz

 

Kedves Szülők!

Kérjük, adójuk 1 %-ával támogassák intézményünk alapítványait!

DLSB ALAPÍTVÁNY A BALATONALMÁDI KÉTTANNYELVŰ GIMNÁZIUMÉRT

adószám: 19266057-1-19

A BALATONALMÁDI MAGYAR-ANGOL GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM SPORTJÁÉRT

adószám: 18937655-1-19

Köszönjük támogatásukat!